Onze algemene voorwaarden


Toepasselijkheid
1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle opdrachten die de cliënten van Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten aan het kantoor of haar advocaten of werknemers verstrekken, daaronder begrepen iedere vervolgopdracht of gewijzigde of aanvullende opdracht. Deze algemene voorwaarden gelden mede ten behoeve van ieder die met Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten een samenwerkingsverband vormt, ieder die bij Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten werkzaam is, ieder die door Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten wordt ingeschakeld en ieder voor wiens handelen of nalaten Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten aansprakelijk is of kan zijn.

2. De gedrags- en beroepsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten maken deel uit van de overeenkomst. De opdrachtgever is ervan op de hoogte dat Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten de door de Orde van Advocaten opgelegde gedragsregels bij de uitoefening van haar praktijk dient te respecteren. De opdrachtgever aanvaardt de gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien.

3. Ingeval van discrepantie tussen deze algemene voorwaarden en de opdrachtbevestiging waarin deze algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard, prevaleert het bepaalde in de opdrachtbevestiging.

4. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten is gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen. De gewijzigde voorwaarden worden geacht te zijn aanvaard indien de opdrachtgever niet binnen 14 dagen nadat de gewijzigde voorwaarden hem zijn toegezonden of kenbaar geworden, tegen de gewijzigde voorwaarden bezwaar heeft gemaakt.

5. De opdrachtgever verklaart door het verstrekken van een opdracht uitdrukkelijk kennis te hebben genomen van deze Algemene Voorwaarden en verklaart zich daarmee akkoord.

Overeenkomst van opdracht
6. Opdrachten worden uitsluitend aanvaard en uitgevoerd door Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten of door één van haar samenwerkers. Dit geldt ook indien het de uitdrukkelijke of stilzwijgende bedoeling van de opdrachtgever is dat de opdracht door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 BW, 7:407 BW en 7:409 BW wordt hierbij uitdrukkelijk uitgesloten.

7. Tenzij met de opdrachtgever is afgesproken dat de opdracht uitsluitend door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd, is Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten vrij om te bepalen welke van haar partners, personeelsleden of samenwerkers bij de uitvoering van de opdracht worden ingeschakeld.

8. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten tracht naar beste inzicht en vermogen, overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap, het resultaat dat bij de opdracht wordt beoogd te bereiken. De opdracht houdt geen resultaatsverbintenis in, maar een inspanningsverbintenis, omdat het bereiken van het beoogde resultaat niet kan worden gegarandeerd.

9. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten is indien noodzakelijk vrij, onderling vervangingsmogelijkheden voor het optreden in rechte te treffen.

10. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten zal bij het inschakelen van niet tot haar organisatie behorende derden, indien dit redelijkerwijs mogelijk is, tevoren overleggen met haar opdrachtgever, en in ieder geval bij de keuze van derden de vereiste zorgvuldigheid betrachten. Iedere aansprakelijkheid voor tekortkomingen van deze derden is uitgesloten. De opdrachtgever stemt ermee in dat Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten aansprakelijkheidsbeperkende bedingen van derden namens opdrachtgever aanvaardt.

Honorarium en declaratie
11. Voor de uitvoering van de overeenkomst van opdracht is de opdrachtgever, het honorarium, vermeerderd met verschotten en BTW. Een percentage van 5% van het honorarium wordt in rekening gebracht ter dekking van alle algemene kantoorkosten. Kosten die Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten namens opdrachtgevers aan derden voldoet, worden echter separaat in rekening gebracht. Iedere overeengekomen beperking van het honorarium geschiedt onder de voorwaarde dat Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten het volledige uurtarief vermenigvuldigd met de daadwerkelijk bestede tijd in rekening zal kunnen brengen, indien de cliënt recht heeft op vergoeding van de kosten van rechtsbijstand door een derde, zoals b.v. de Staat der Nederlanden of een rechtsbijstandsverzekeraar. De cliënt machtigt in dat geval Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten de vergoeding direct bij deze derde te incasseren en in ontvangst te nemen met toestemming van verrekening. De cliënt machtigt de derde die tot voldoening van de vergoeding is gehouden, deze vergoeding direct aan Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten of aan de aan het kantoor verbonden Stichting Beheer Derdengelden uit te betalen. De cliënt machtigt de Stichting Beheer Derdengelden ieder bedrag dat zij voor de cliënt als vergoeding van de kosten voor rechtsbijstand ontvangt door te storten naar de kantoorrekening van Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten ter voldoening van het honorarium of een restant daarvan.

12. De werkzaamheden van de advocaat worden in beginsel verricht op basis van het gehanteerde standaard uurtarief van de betreffende advocaat. In bijzondere gevallen, zoals bij spoedeisende zaken en zaken met aanzienlijk belang, kan daarvan in overleg met de opdrachtgever worden afgeweken. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten behoudt zich het recht voor om jaarlijks het honorarium aan te passen.

13. Bij aanvaarding van de opdracht dan wel tussentijds overeengekomen, kan een voorschot op het verschuldigde honorarium en/of verschotten worden vastgesteld, dat door de opdrachtgever moet worden betaald alvorens de advocaat met zijn werkzaamheden een aanvang maakt. Een voorschot wordt verrekend met de einddeclaratie.

14. Tenzij anders overeengekomen, kan maandelijks tussentijds een verschuldigd bedrag aan honorarium en verschotten worden gedeclareerd aan de opdrachtgever.

Gefinancierde rechtsbijstand
15. Voor overeenkomsten die worden aangegaan op basis van het wettelijk systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging) is de opdrachtgever geen honorarium verschuldigd, zoals in punt 11 van deze algemene voorwaarden is bepaald. In de plaats daarvan is de opdrachtgever een door de Raad van Rechtsbijstand vast te stellen eigen bijdrage verschuldigd, welke eigen bijdrage wordt gebaseerd op het inkomen en vermogen van de opdrachtgever (en diens partner) in het peiljaar (= het jaar van aanvraag minus twee).

16. Bij het aangaan van de eerste overeenkomst bekijkt de advocaat op basis van de door de opdrachtgever verstrekte financiële gegevens of hij in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de juistheid van de (mondeling) verstrekte informatie. Bij twijfel wordt uit voorzorg toch een toevoeging aangevraagd.

17. Indien tussentijds of bij een volgende overeenkomst de financiële situatie van de opdrachtgever wijzigt, in die zin dat hij alsnog in aanmerking meent te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, is de opdrachtgever gehouden om zulks onmiddellijk te melden aan de advocaat.

18. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten is steeds gerechtigd van de opdrachtgever de betaling van een voorschot te verlangen zolang door de Raad voor Rechtsbijstand geen toevoeging is afgegeven. De omvang van het voorschot zal in overleg tussen de betrokken advocaat en de opdrachtgever worden vastgesteld.

19. Griffierechten c.q. vastrecht, kosten van getuigen en deskundigen, uittreksels uit de openbare registers, telegrammen, internationale telex, internationale telefax en internationale telefoongesprekken en rolverrichtingen vallen niet onder het bereik van de door de Raad van Rechtsbijstand afgegeven toevoeging en worden aan de opdrachtgever doorberekend.

20. De toevoeging heeft alleen betrekking op de door de advocaat verrichte werkzaamheden vanaf de datum van aanvraag. De eerder door de advocaat verrichte werkzaamheden worden overeenkomstig het bepaalde in het vorige artikel aan de opdrachtgever in rekening gebracht.

21. De opdrachtgever voor wie de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging heeft verstrekt, dient er rekening mee te houden dat die toevoeging door de Raad voor Rechtsbijstand met terugwerkende kracht kan worden ingetrokken, indien (niet limitatief): a. De opdrachtgever de kosten van rechtsbijstand kan verhalen op een derde of derden; De zaak waarvoor de toevoeging was verstrekt, op het moment van de definitieve afhandeling daarvan, een resultaat (geld of een vordering die geld waard is) heeft opgeleverd van minimaal een bedrag ter hoogte van 50 % van het heffingsvrije vermogen; c. Om redenen die door de Raad voor Rechtsbijstand zullen worden bepaald.

22. Indien de toevoeging om wat voor reden dan ook wordt ingetrokken door de Raad voor Rechtsbijstand, dan is de opdrachtgever voor de door de advocaat verrichte werkzaamheden alsnog het honorarium, vermeerderd met BTW en de kantoorkosten verschuldigd.

Betaling
23. Betaling van een declaratie dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum. Indien de declaratie niet binnen 14 dagen is betaald, dan is de opdrachtgever van rechtswege in verzuim, zonder dat een ingebrekestelling nodig is en zonder dat een beroep op opschorting of verrekening is toegestaan. De opdrachtgever is alsdan gehouden, naast de verschuldigde betaling, tot vergoeding van de wettelijke rente over het totale openstaande bedrag. Indien betaling uitblijft, waardoor incassomaatregelen moeten worden getroffen, zijn de incassokosten voor rekening van de opdrachtgever.

24. Indien de opdrachtgever niet in staat is om het (volledig) verschuldigde bedrag binnen de in het eerste lid genoemde betalingstermijn te voldoen, verzoekt hij voor het verstrijken van de betalingstermijn gemotiveerd en onderbouwd om een betalingsregeling. Indien Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten instemt met een betalingsregeling wordt deze te allen tijde schriftelijk bevestigd. Betalingsregelingen dienen stipt door de opdrachtgever te worden nagekomen, op straffe van verval, waarbij het verschuldigde bedrag weer direct opeisbaar wordt.

25. De ontvangen betalingen strekken eerst tot afdoening van de kosten, daarna van de verschenen rente, vervolgens van de niet-geliquideerde proceskosten en ten slotte van de hoofdsom.

26. Indien de opdracht is verstrekt door meer dan een opdrachtgever, zijn alle opdrachtgevers hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de declaratie(s), ongeacht de tenaamstelling van de declaratie(s).

27. Indien de declaratie niet tijdig wordt voldaan, is Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten tevens gerechtigd de werkzaamheden op te schorten. Dit geldt ook voor andere opdrachten van de opdrachtgever dan waarop de onbetaalde declaratie(s) betrekking heeft/hebben. In dat geval is Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten niet aansprakelijk voor enigerlei schade, die mocht ontstaan als gevolg van de opschorting van de werkzaamheden.

28. Gelden die ten behoeve van de opdrachtgever worden ontvangen, worden zoveel als mogelijk ontvangen op de bankrekening van de derdengeldenrekening van Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten en zo spoedig mogelijk overgemaakt naar de rechthebbende(n). Tenzij een afwijkende afspraak is gemaakt, wordt over de aldus beheerde gelden geen rente vergoed.

Aansprakelijkheid
29. Iedere aansprakelijkheid van Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten voor schade welke voortvloeit uit of verband houdt met een toerekenbare tekortkoming of onrechtmatige daad, of die is gebaseerd op enige andere rechtsgrond, is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval uit hoofde van de door Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt uitbetaald, vermeerderd met het eigen risico dat volgens de polisvoorwaarden niet ten laste van de verzekeraars is, tenzij er sprake is van opzet of grove schuld.

30. Indien en voor zover, om welke reden dan ook, geen betaling plaatsvindt uit hoofde van de aansprakelijkheidsverzekering, is de aansprakelijkheid beperkt tot maximaal het bedrag van de declaratie(s) in de desbetreffende zaak. De opdrachtgever is uitsluitend gerechtigd om voor dit beperkte bedrag de betrokken advocaat van Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten aan te spreken.

31. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten zal in elk geval niet aansprakelijk zijn indien de schade in enige mate samenhangt met een opschorting en/of stopzetting van werkzaamheden omdat de opdrachtgever niet bereikbaar is, niet reageert op brieven of e-mails, of omdat de opdrachtgever ook na aanmaning in gebreke is gebleven met de betaling van de declaratie(s).

32. Voor aansprakelijkheid met betrekking tot voor de opdrachtgever ingeschakelde derden, zie punt 10 van deze algemene voorwaarden. 33. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten kan de vertrouwelijkheid van (elektronische) middelen van communicatie niet garanderen. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten is niet aansprakelijk voor de onjuiste of onvolledige overbrenging van informatie of vertraging in de ontvangst van e-mail en andere vormen van dataverkeer. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten is ook niet aansprakelijk voor schade ten gevolge van het gebruik van elektronische middelen ten gevolge van niet aflevering, onderschepping of manipulatie van (elektronische) berichten door derden of door programmatuur/apparatuur gebruikt voor (elektronische) communicatie en overbrenging van virussen en andere kwaadaardige programmatuur.

34. Beperkingen van aansprakelijkheid ten gunste van Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten strekken ook ten gunste van werknemers en samenwerkers voor zover deze algemene voorwaarden door de samenwerkers worden gehanteerd.

35. Alle vorderingsrechten en andere bevoegdheden, uit welke hoofde dan ook, die de opdrachtgever jegens Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten en/of haar advocaten kan inroepen, vervallen in ieder geval een jaar na het moment waarop de opdrachtgever bekend werd of redelijkerwijs bekend kon zijn met het bestaan van deze rechten en bevoegdheden.

Klachten en geschillenregeling
36. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten neemt deel aan de klachten/ en geschillenregeling Advocatuur. Alle geschillen die mochten ontstaan naar aanleiding van de totstandkoming of uitvoering van een opdracht, inclusief declaratiegeschillen, zullen worden beslecht conform het Reglement Geschillencommissie. Door het aangaan van een overeenkomst met Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten aanvaardt de opdrachtgever de toepasselijkheid van de klachten/ en geschillenregeling Advocatuur.

37. Alvorens de klacht kan worden voorgelegd aan de Geschillencommissie, dient de klacht in een klachtprocedure bij Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten te worden behandeld, waarbij voorts met de opdrachtgever zal worden besproken hoe de klacht zal worden afgehandeld.

38. De opdrachtgever dient zijn klacht aan Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten voor te leggen binnen drie maanden na het moment waarop hij kennis nam of redelijkerwijs kennis had kunnen nemen van het handelen of nalaten dat tot zijn klacht aanleiding heeft gegeven.

39. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten zal binnen vier weken na binnenkomst van de klacht een oplossing schriftelijk aan de opdrachtgever uiteenzetten. Indien de klacht binnen de gestelde termijn niet of niet naar tevredenheid is opgelost, dan kan de opdrachtgever zijn klacht indienen bij de Geschillencommissie Advocatuur.

40. De opdrachtgever kan zijn klacht uiterlijk twaalf maanden na de schriftelijke reactie van Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur. Daarna vervalt deze mogelijkheid.

41. De geschillencommissie Advocatuur is bevoegd te oordelen over klachten betreffende de kwaliteit van de dienstverlening en de hoogte van de declaraties. Daarnaast is de Geschillencommissie bevoegd te oordelen over schadeclaims tot een bedrag van €10.000,00.

42. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten kan onbetaalde declaraties voorleggen aan de Geschillencommissie.

43. De Geschillencommissie Advocatuur is gevestigd te ´s-Gravenhage aan de Surinamestraat 24 (2585 GJ) en op bereikbaar op telefoonnummer 070- 3105310.

Overige regelingen
44. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten zal bij de uitvoering van de opdracht gepaste maatregelen nemen ter waarborging van de vertrouwelijkheid van de cliëntrelatie en voldoet daartoe aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Op grond van de huidige Wet bescherming persoonsgegevens dan wel de per 25 mei 2018 geldende Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is beroepsmatig gebruik van uw gegevens door Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten zonder melding toegestaan.

45. De opdrachtgever verleent tevens toestemming om bij Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten bekende cliëntgegevens, onder voorwaarde van geheimhouding, ter kennis te brengen van derden, voor zover dit noodzakelijk is ter uitvoering van een gesloten overeenkomst. De opdrachtgever gaat akkoord met elektronische gegevensuitwisseling (internet en e-mail) en realiseert zich dat ondanks alle door Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten in acht genomen veiligheidsvoorzieningen er geen absolute zekerheid tegen raadpleging door onbevoegden gegeven kan worden.

46. Na beëindiging van een opdracht is de opdrachtgever bevoegd de afgegeven stukken en overige van belang zijnde stukken op te vragen. Het dossier wordt tenminste vijf jaar na de afronding van de zaak bewaard in het archief. Na het verstrijken van deze vijf jaar heeft de opdrachtgever zijn recht de stukken op te vragen prijsgegeven en heeft Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten het recht om het dossier te vernietigen. Processtukken in strafzaken ontvangen van een justitiële autoriteit worden onverwijld na beëindiging van de zaak hetzij aan die autoriteit geretourneerd hetzij vernietigd.

47. Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten verstrekt op aanvraag een cliënt tevredenheids-onderzoekformulier.

48. De rechtsverhouding tussen Pieterse Frijns Strafrechtadvocaten en haar opdrachtgevers wordt beheerst door Nederlands recht.